måndag 29 december 2014

Mitt första inlägg....

... tänkte jag ägna åt att fundera lite på hur året var och vad jag egentligen gjorde. Vad var det som gick bra och vad kan göras ännu bättre framåt?

Spontant kan jag säga att ur träningssynpunkt har detta året varit toppen, all time high faktiskt. Mitt mål var att springa 150 mil, att börja cykelpendla till jobbet åtminstone under sommarhalvåret och att bygga upp en bra styrka för att hålla för längre löpsträckor.

De 150 milen är i hamn, om än med väldigt liten marginal. I slutet av november låg jag på 146 mil och såg att jag kommer sannolikt komma upp i närmare 160, dvs lite längre än Sverige. Det hade varit kul! Men, dagarna efter får jag förskräckligt ont i höften och kan nästan inte springa alls i december. Det hela verkar, med god hjälp av naprapat, ordna upp sig och de sista dagarna kan jag i alla fall springa så pass mycket att jag klarar 150. Det hade varit för bedrövligt annars.

Min löpning har huvudsakligen bestått av distanspass av olika längd, från 10-25 km. Till detta har jag lagt minst ett kvalitetspass i veckan, backe, korta intervaller, långa intervaller eller kanske lite fartlek. Oftast ensam men ibland ihop med orienteringsklubben, nån gång med barn cyklandes bredvid och ibland med min sambo. En ganska hygglig mix av pass, men som vanligt kan jag konstatera att det aldrig blir tillräckligt många långpass.

Vad gäller cyklingen så var det precis så bra att cykelpendla som jag hade tänkt. Tur och Retur till jobbet är det 27 km. Ur tidsynpunkt, en nog så viktig aspekt för en morsa med inte alltför stora barn, är detta helt gratis träning på tid som ändå skulle ha ägnats åt förflyttning. En vinst ur samtliga aspekter!!

Styrka har jag uppenbarligen fått, eller skaffat, jag har numera inte alls ont i ryggen när jag springer långt. Något jag ofta kände förut när jag inte orkade hålla mig uppe när jag började bli trött.

Sammanfattningsvis kan sägas att året har gett mig fler träningstimmar än någonsin tidigare, fler mil än tidigare både på cykel och springandes samt väldigt många spinning och Body pump pass. Jag har byggt på en redan god uthållighet och lagt till lite styrka och stabilitet. Oj oj oj, nu känner jag mig nöjd!
I morgon ska jag fundera över vilka lopp jag sprang och hur det gick....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar