onsdag 10 augusti 2016

Gröna vågen

Vi blir grönare och grönare. Vår äldsta dotter har valt att sluta äta kött, och själv äter jag också allt mindre kött. Jag har aldrig haft kött som någon favorit utan väljer gärna annat om det finns. Tycker egentligen att det är något ”konstigt” med att äta djur. Men fisk äter både jag och dottern gärna, det är ju också djur, men det känns bättre. Varför egentligen?!? Även övriga familjen är positiva till mer vegetariska inslag, även om de gärna vill ha kött också. Vi går alltså mot en grönare kosthållning för alla, där kött går att välja, eller välja bort.
Dottern har varit vegetarian på prov nu under sommaren för att se hur det går innan skolan och allvaret drar igång. Om det går bra under sommaren får hon fortsätta är dealen. Nu när sommaren ska summeras har vi noterat följande:
 •  Hon har varit mer engagerad i matlagningen än tidigare, och intresserat sig mer för vad vi ska äta. 
 • Det blir lite extra jobb för den som ska laga mat att vid behov ha både kött och vegetariskt alternativ. Är hela måltiden vegatarisk är det ju inga bekymmer.
 • Balansen. Å ena sidan tycker jag att det är bra att barnen vet vad de äter och att hon förstår att hon måste få i sig tillräckligt av allt. Å andra sidan vill jag inte att hon ska fundera för mycket så det blir konstigt för det. Det är hon för ung för.
 • Jag gillar att hon ifrågasätter och gör egna val. Att hon funderar på miljön, djuren och hur vi nyttjar jorden.
 •  Lite stökigt när hon ska äta hos kompisar. Jag tycker inte att man kan kräva att kompisarnas föräldrar anpassar maten, utan vi får skicka med något. Den här rutinen måste vi jobba lite mer på så att det blir enklare för alla.
 • Det är kul, enkelt och väldigt gott med vegetarisk mat. Och billigt!
 • Vi mår totalt sett bättre av att äta grönare.
 • Känns kul att ta tillvara på det som växer i trädgården och att prova sig fram.
 • Vi får tänka i lite andra banor. Inte utgå från kött och hur man kan ersätta det, utan tänka utifrån grönsaker, rotfrukter, bönor och andra roliga saker.
 • Vi lär oss mycket hela tiden och det här är ett projekt som jag och framför allt dottern har tillsammans vilket är extra kul. 
Under sommaren har vi experimenterat mycket. Provat massa roliga recept, testat många nya råvaror, gjort massor av olika smothies, provat nya varianter av frukostar och testat lite mer raw food. Vi är inte rädda utan tycker det är kul att prova. Det mesta blir bra, annat gillar vi lite mindre. Och då vet vi det, och funderar på hur vi ska göra bättre. Kul är det i allafall. Jag gillar ju dessutom att odla och på nåt vis är det extra kul att kunna använda sin egen lilla skörd. 


Om dottern får fortsätta som vegetarian?!? 
JA, det får hon. Hon får fortsätta utan kött så länge hon tycker att det känns rätt. Och så länge vi ser att det fungerar och hon mår bra av det. Det är det viktigaste, oavsett om hon käkar kött eller inte!

Vår egen rawfood taco.


1 kommentar:

 1. Jag undviker gärna kött jag med. Mest för att jag tycker synd om djuren men även för att jag inte tycker särskilt mycket om kött. Om jag lagar mat enbart till mig själv blir det alltid vegetariskt. Och jag tycker också att det känns mer rätt att äta fisk, men egentligen vet jag inte riktigt varför. Det är ju djur de med. Men jag inbillar mig nog att fiskar inte har lika utvecklat tanke- och känsloliv som t ex kor och grisar. Det kanske inte alls stämmer, men det är nog den föreställningen som gör att jag hellre äter fisk.

  SvaraRadera