onsdag 13 september 2017

Nu utmanar vi monstret

Vi lever fortfarande med ett monster. Ett hemskt, lömskt och elakt monster. Det bor kvar hos oss, verkar ha boat in sig och bestämt sig för att stanna. Trots att vi med alla medel bekämpar och visar att det inte ska vara här. Att det inte är välkommet. Monstret har ett riktigt namn också, Ätstörningen. Det är nu i krokarna ett halvår sedan vi insåg att den tagit vår dotters kropp som sitt bo och bestämt sig för att flytta in.

Ett halvår sedan, tiden går trots allt väldigt fort. Och på ett annat sätt känns det som att det var ett i annat liv som hon var frisk. Under detta halvår har vi kämpat med matschema, vanor, tankemönster och rutiner. Vi har fått börja från början och bygga upp henne på nytt. Det har varit slitsamt och väldigt tungt. Samtidigt har vi kommit henne väldigt nära och äntligen ser vi lite resultat. Vi är mycket försiktigt positiva. Vågar inte säga att det har vänt, vill ha beredskap för bakslag. Ifall det kommer något sådant. Det vet vi ju inte om det gör, men jag vågar nästan inte vara glad åt framstegen. De kanske bara är till låns, och plötsligt är vi ett halvår tillbaka i tiden igen?! Jag vet att jag borde vara glad, och det är jag såklart, men jag har ändå oron malande i huvudet. Självklart borde jag släppa taget och bara vara glad åt det som är just nu, men det är så svårt.

Under sommaren har vi utmanat monstret, jobbat på olika sätt för att ta kontroll över det. Rent praktiskt har det inneburit att kunna äta på andra ställen än hemma, äta med andra människor än närmaste familjen, äta med kompisar, göra spontana saker, köpa en glass på stan, hantera en oväntad situation som inte alls behöver ha med mat att göra, äta en ovan maträtt eller vara ensam hemma. Allt det här är saker som alltid funkat och som aldrig tidigare varit problem med. Sjukdomen gör att man ofta blir väldigt bunden till rutiner, minsta avvikelse eller oväntade sak skapar ångest. Varje sån här sak är fruktansvärt jobbig och tar väldigt mycket energi, både från oss, men framför allt från dottern.

Men till slut, sista månaden kanske, har det hänt många pyttesmå saker. Saker som var för sig är jättesmå, men som i den här situationen känns jättestora. Hon kan numera, dock under stort obehag, äta en liten kula glass. Inte med glädje, och inte med njutning, men det går! Hon klarar även att äta lunch i skolan med sina kompisar, vilket är jättestort och jätteviktigt. Hon kan också hjälpligt hantera att den mat hon tänkt sig äta kanske inte finns hemma så det blir nåt annat istället. Eller att vara hemma själv en liten, liten stund. Var för sig små saker kanske, men totalt sett väldigt viktiga.

För att komma dit vi är nu har vi fått utmana henne. Fått henne att göra dessa saker, som är så svåra, så fyllda av ångest. Det finns inga genvägar. För att bli av med monstret måste hon, med vår hjälp, lära sig att kontrollera det. Lära monstret att det är hon som bestämmer. En väldigt stor uppgift för ett barn.
Hon måste helt enkelt öva på situationer som känns svåra. Ta tillbaka bit för bit av sig själv. Dessa utmaningar är svåra, det är mycket oro innan, och under tiden. Och efteråt är hon helt slut, älskade lilla ungen. Det gäller att portionera ut utmaningarna i en lagom takt. Får inte bli för mycket, för då orkar hon inte. Men heller inte för lite, för då går det inte framåt. En ganska svår avvägning, speciellt när vi ser hur mycket hon lider och hur svårt det är. Men vill ju skydda sitt barn mot svåra saker och här måste vi utsätta henne för det som just nu är det värsta hon vet. Ibland, eller ganska ofta egentligen, känner jag mig som världens hemskaste mamma.

Då gäller det att lyfta blicken. Se saker i ett längre perspektiv, lite från ovan. Se var vi var för ett halvår sedan och var vi är nu. Då ser vi ju att hon faktiskt har blivit väldigt mycket starkare, och att hon numera kan hantera situationer som hade varit helt omöjliga för bara någon månad sedan. Och att hon själv känner skillnad och säger att hon absolut inte vill tillbaka utan vill kämpa framåt.

Då, känner man att man gör rätt. Att det är värt att kämpa och att det ger resultat. Små steg. Lite, lite i taget. Vi har en lång väg kvar, men vi är på väg. Och vi ska hela vägen!PS. Som vanligt har vår dotter läst och godkänt texten. Hade jag inte fått hennes OK hade jag inte lagt ut den.

13 kommentarer:

 1. Usch så jobbigt! Kämpa vidare. Jag tycker att det är nog så jobbigt med bara det "vanliga" tonårsproblemen. Jag har en tonåring och en "soon to be tonåring" (12-år) här hemma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är jättejobbigt, det går inte att komma ifrån. Men man får ta de utmaningar man får tänker jag, och på nåt sätt klarar man det.

   Radera
 2. Det är tufft med monster. Men fortsätt kämpa som ni gör! Jag hejar på er 💪
  Kram ThereseC

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ibland är jag bara så trött på det. Men vi tar nya tag! Tack för omtanken❤️

   Radera
 3. Jag tänker att jag faktiskt skulle blivit bekymrad om du INTE haft dina, tankar, dina farhågor, din oro och din rädsla. Svårt, men försök att inte tänka att du "borde" tänka/känna annorlunda. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja faktiskt, så är det nog. Det vore nog lite konstigt om man inte oroade sig, när jag tänker efter❤️

   Radera
 4. Ibland kan jag bli orolig redan i förväg för att något sådant skulle drabba vår dotter. Jag får dock intrycket att ni har fått bra hjälp och att behandlingen (kallas det så?) involverar hela familjen. Det låter klokt. Att ni går igenom de här texterna gemensamt kanske är en slags terapi som kan hjälpa henne att se det utifrån och på så vis få en välbehövlig distans till det? Hoppas verkligen att det går bra för henne och er allihop!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för omtanken! Ja, att något ska hända ens barn är nog den värsta mardrömmen. Men när man är där så måste man hantera det och på nåt sätt gör man ju det. Behandlingen omfattar hela familjen vilket är jätteskönt, eftersom vi är så viktiga och har så stor roll i hennes rehab. Och så behöver ju vi också stöd, för det är ju inte alltid så självklart hur man bör agera.

   Radera
 5. Måste bara få dela med mig lite av något jag roade mig med igår kväll.
  Jag läste framsidan av en hälso-träningstidning och slogs av hur viktfixerad den var. "Herregud!" tänkte jag "det finns väl så många bra saker med träning som inte handlar om vikt, varför denna fixering. Det är inte alltid man är hälsosam för att man väger lite"
  Därefter listade jag några positiva fördelar med träning och så bytte jag ut "vikt" i rubrikerna mot andra hälsofördelar man kan uppnå vid träning
  De nya rubrikerna blev så här :
  7 livsmedel som ökar ditt välbefinnande!
  4 kända PT avslöjar, effektiva övningar som maximerar dina lyckohormoner!
  God sömn snabbt, mirakelträningen som hjälper!

  Med de rubrikerna hade jag köpt tidningen 😃
  Kram ThereseC

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka bra rubriker! Jag hade också lätt köpt tidningen med rubrikerna. Vilket bra fokus. Jag har slutat att läsa topphälsa till exempel just för att det är alldeles för mycket fokus på vikt.

   Radera
  2. Ja, verkligen! Det finns ju hur mycket som helst bra som inte handlar om vikt. Men vikt säljer förstås, det är väl därför de alltid toppar med vikt på framsidorna. Men bra tröttsamt är det!

   Radera
 6. Oj det låter verkligen jobbigt! Men vad fint att få läsa om de små framstegen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är jobbigt, det går inte att komma undan. Men hon gör framsteg och dem försöker vi ta fasta på och hämta kraft ifrån. Tack för omtanken!

   Radera