onsdag 12 april 2017

Att hitta nya rutiner, nya förhållningssätt och nya tankar

Jag är helt överväldigad! Så många som har tagit sig tid att läsa, kommentera, höra av sig och bara velat visa medmänsklighet efter mitt förra inlägg. Så många underbara människor det finns! Och efter fredagens oerhört tragiska händelse tycker jag att det finns hur många exempel på det som helst. Vilken värme det finns, när det verkligen behövs!!

Här hemma präglas tillvaron av att hitta ett nytt sätt att tänka, nya sätt att vara på och att hitta tillbaka till lite vardag och normalitet mitt i allt. Inte så enkelt alla gånger, men vi gör så gott vi kan. Normalt sett är vi en aktiv familj med mycket uteaktiviteter och en hel del träning av olika slag. Vi gillar att vara ute i skogen, att springa, orientera och även med cykel. Just nu är det inte alls läge för fysiska ansträngningar för vår stora flicka. All energi måste läggas på återhämtning och att ta igen det som förlorats. Sen, kan det bli tal om lättare träning. För en person som gillar att träna är detta såklart oerhört frustrerande och inte alltid så lätt att förstå eller acceptera. 

Det gäller alltså att försöka hitta nya saker. Saker som kan vara möjliga att göra inom de snäva ramar vi har. Vi har tagit korta promenader och vi har cyklat lite. Och igår hittade vi ett kort yogaprogram för nybörjare på nätet. Vi är båda nybörjare på yoga, även om jag har kört en del lite från och till sådär. Det kanske kunde vara något? Nåt att göra och upptäcka tillsammans? Enkla positioner, i lugnt tempo. Det fastnade vi för, och i morse rullade vi därför ut våra yoga mattor och körde igenom programmet ihop. 


Som de nybörjare vi är gick det lite knackigt och vi andades nog lite fel ibland. Men vi hade mysigt och vi gjorde något. Vi tyckte båda att det var väldigt behagligt och skönt. Detta ska vi försöka köra ett par gånger i veckan. Jag tänker att framöver borde det vara jättehärligt att yoga ute i mitt nya växthus. När det blir lite varmare och det börjar gro, då ska vi absolut prova att yoga i växthuset! Programmet som var på ca 30 min, omfattade de vanligaste positionerna i ett lugnt tempo. Inte alls svårt att hänga med eller att klara, även om vi nog gjorde lite fel här och där. Om det är nån som vill prova så hittar ni programmet här


6 kommentarer:

 1. Det låter klokt att ni ser det som att hela familjen måste hitta nya rutiner och förhållningssätt, istället för att se det som enbart hennes väg tillbaka.
  Jag yogar en del och jag märker tydligt att jag blir mycket lugnare mentalt de perioder jag yogar regelbundet, så jag tror absolut att både hon och ni andra kan ha stor nytta av det. Hoppas det går framåt för er och ha en bra påsk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, påsken har varit bra. Lite ups and downs såklart, men väldigt skönt med ledighet i alla fall :-) Och nu- ny vecka, nya tag!!

   Radera
 2. Hej!
  Jag tycker att det verkar så klokt att försöka hitta en träningsform som går ut på att känna in sin kropp och inte går ut på att ta ut sig eller prestera.

  När jag blev dålig tränade jag först järnet för att bli smal och sen slutade jag träna helt. Genom alla år har jag tänkt att folk snackar skit när de säger att det är nyttigt att träna. "Jag mådde i alla fall inte bra av det" tänkte jag. Att jag kombinerade träning med svält på den tiden tänkte jag inte så mycket på.
  Ibland genom de tjugo år som gått sen dess har jag tänkt ta upp träningen men varje gång har jag fallit in i ett prestationstänk och efter tre veckors intensivt tränande har min kropp satt stopp på olika sätt. Den vill inte bli pressad mer.

  Efter min långa depression då jag i princip bara satt i soffan och all motion jag fick var att gå mellan soffan och sängen läste jag plötsligt en bok om hur nyttigt det är att träna mot ångest och depression.
  Plötsligt hade jag ett annat syfte och mål med träningen än jag hade tidigare. Nu var inte målet att bli smal och snygg eller att imponera genom mina bravader. Målet nu är att må bra.
  Det funkar otroligt fint. Jag känner efter hela tiden. Jag känner efter i kroppen hur det känns att röra mig och försöker hela tiden anpassa mig efter vad som känns bra. Jag har tidigare haft problem med mina fötter och ser till att ta det lugnt och känna in fötterna så att de har det bra under hela springturen.
  Jag är så glad att jag hittat den här inställningen till träningen. Jag längtar efter att ge mig ut. Idag kunde jag till exempel inte hindra mig. Jag kände mig ett litet uns skrapig i halsen och blev rädd att jag skulle dra igång en rejäl förkylning om jag gav mig ut. Men jag lovade mig att jag fick ge mig ut om jag tog det lugnt. Det gjorde jag och plötsligt kände jag av den där glädjen i att röra sig som fanns på den där tiden då jag var liten och sprang bara för att jag tyckte att det var så roligt. Innan allt blev så där allvarligt och förvandlat till prestation.
  Jag har fått kämpa så för att hitta tillbaka till ett sunt sätt att träna.Det låter så fint att du försöker hjälpa din dotter att hitta en annan ingång till träningen.
  Ta hand om dig och familjen 🐇

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla för att du vill dela med dig av dina personliga erfarenheter, det är skönt att höra hur du som varit i den här situationen ser på saken. Jag uppskattar verkligen att du vill göra det! Hoppas du har haft en skön påsk, kanske med någon skön löprunda?,

   Radera
 3. Yoga äger. Fortsätt! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det ska vi verkligen försöka göra! Vi har en mysig stund ihop och det känns så välgörande på nåt vis.

   Radera