torsdag 25 maj 2017

Lite mitt-i-veckan avstämning

Här sitter jag i mitt nya växthus, mitt i grönskan, och reflekterar över några höjdpunkter från träningsveckan. Och detta, trots att den inte är i närheten av slut än.


I tisdags körde jag igång min löpargrupp, vilket var jättekul. Verkligen jättekul! Har länge önskat att få in nåt löprelaterat i min verksamhet och så plötsligt dök tillfället upp. Det här måste jag spinna vidare på! 

Och så igår när barnen var komplediga från skolan och solen sken från alla håll tog vi cyklarna för att köra en liten sväng och känna på lite stig, såhär sista dagen före Ottarsloppet. Tanken var att mannen skulle köra 52 km sträckan och stora flickan skulle prova på 5 km eftersom detta var hennes allra första lopp. 
Men tillbaka till igår. Vi packade lite fika, det måste man ha, och stack iväg. Härlig cykling längs vattnet, precis vindstilla och alldeles soligt och skönt. För unga dottern var det här första gången på stig och hon svor ordentligt över alla rötter och stenar. Och ändå var det här den snällaste stig man kan tänka sig. Vi stannade och fikade och badade fötterna vid badplatsen och tog sen riktiga vägen hem. Jättehärlig förmiddag, trots stenarna på stigen! 

Dagen avslutades med mina pass på gymmet. Eftersom det var onsdag innebär det en Tabata på 30 min, en Cirkel/Core på 45 min och som grädde på moset en Spinning intervall på 45 min och så några km löpning hem. 

Idag skulle då stora dottern försöka sig på Ottarsloppet, 5 km på mountainbike. Men här fick vi ändra planerna. Hon är inte så stark än, och vaknade dessutom jättetrött och ledsen. Vi insåg att det inte skulle funka, det var helt enkelt ingen bra dag idag. Så trots att hon sett fram emot loppet så länge, och haft det som mål, var hon glad att inte komma till start. Det får bli ett annat lopp när förutsättningarna är bättre! 

I morgon börjar dagen med en tidig morgonspinning. Därefter en Cirkel, ett Corepass och ett Stretchpass innan arbetsdagen avrundas vid lunchtid med en PT kund. 
På kvällen förresten, det blir ju kul, då ska vi spela in en liten reklamfilm till triathlonloppet som jag är med och arrangerar. Håll koll på Facebook sidan "Ironhen Skogås" så kommer den inom kort! 

Hoppas ni har en skön långhelg kära vänner, med både sol, träning och avkoppling. Själv ska jag alldeles strax fixa lite mat och så kanske lite slötittande på TV på det. Jag är trött, men ganska nöjd ändå!

2 kommentarer:

 1. Åh vilken vecka 👍😄. Jag har också haft det bra. Jag är dock lite pollenkänslig så det har känts lite trögt med andningen den senaste tiden vid löpningen. Trots det har jag längtat efter att ge mig ut. Det är ju så fint ute nu. Jag tycker bäst om att springa på kvällen. Jag hörde talas om att vissa hurtiga människor går upp tidigt och springer innan de ska till jobbet. Jag tänkte att jag skulle prova själv. Jag har inga direkta problem att vakna tidigt. Men att springa då! Nej jag lyckades inte övertyga mig om det. Bättre då att ge sig ut på kvällen när jag ändå har lust med det.
  Tränar du varje dag eller har du vilodagar då och då?
  Jag har hört att när man börjar springa och kommer direkt från soffan som jag gör så är det viktigt att ta det lugnt första tiden så att senor och ligament får vänja sig vid belastningen. Tipset var att springa varannan dag. Om jag vill börja utöka träningen, vilket är bäst då? Springa längre? Fortare? Oftare? Eller varva med någon annan sorts träning?
  Jag ska testa core nästa vecka. Om det är kul ska jag träna det en gång i veckan.
  /Therese

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tillhör nog de där hurtbullarna som gärna springer tidigt på morgonen. Jag älskar att se tillvaron vakna, det är verkligen nåt speciellt med att tassa ut tidigt. Men man ska nog välja den tid som passar en bäst och som man gillar. Eftersom jag jobbar med träning blir det väldigt få vilodagar för mig. jag försöker at inte träna på lördagar, men ofta blir det nåt ändå. Nån av barnen vill ut och cykla, orientera, springa eller nåt och så är man med. Inte så intensivt kanske, men ändå. Jag skulle absolut få bättre resultat om jag hade fler vilodagar, nu är jag aldrig fysiskt återhämtad.
   Är man i början av sin träningskarriär ska man absolut ha vilodagar. Hur många är individuellt, men varannan dag kan nog vara lagom. Vill du träna oftare än så kan du med fördel lägga in andra typer av pass, sånt som belastar på andra sätt änvad löpningen gör. Core är perfekt, behövs för löpningen och sliter inte. Spinning kan också vara ett alternativ om du vill ha mer kondition. Och rena styrkepas såklart. När du vill öka på löpningen så gör det försiktigt. 10% ökning per vecka kan vara rimligt. Det stämmer att senor och ligament inte hänger med om det går för snabbt framåt, konditionen ökar i snabbare takt, vilket gör det lite förädiskt. Sen om du vill öka på farten eller distansen så välj det som känns mest lockande. Och variera gärna löpningen så att vissa pass blir längre och långsamma, andra lite snabbare och kortare. Lite så tänker jag!

   Radera