onsdag 19 december 2018

Intervaller på löpband

Håller av nyfikenhet och eget intresse på att testa mig fram bland konditionsmaskinerna. Såklart har jag kört allt från crosstrainer till rodd maskin och löpband tidigare, men kronan har så att säga aldrig trillat ner. Jag har aldrig förstått hur man kan åka till gymmet för att springa på löpband när man kan ge sig rätt ut utanför dörren för att springa. Men det är ju jag det, här kan man självklart tänka olika. De gånger jag har använt konditionsmaskinerna har alltid varit som antingen uppvärmning, eller i ev väntetider mellan två pass när jag ändå har varit där. Inte som huvudaktivitet alltså. Nu tänkte jag ändå att jag måste ge det en chans. Tom jag fattar ju att det finns klara fördelar med att springa intervaller på löpband. Sagt och gjort, igår förmiddag entrade jag således löpbandet för att ge mig i kast med intervaller enl följande:

2 km uppvärmningsjogg
4 min x 1
3 min x 2
2 min x 3
1 min x 4
1 km nedvarvingsjogg

Upplägget hade jag hittat i mitt instagramflöde och tyckte verkade bra. Och faktiskt, det var helt ok!
Efter avslutat pass, dusch och mellanmål finns följande reflektioner:

 • Lätt att hålla jämn och hög fart, mycket lättare att medvetet eller omedvetet fuska utomhus. 
 • Intervallerna gör att det ”händer” något, distanslöpning hade absolut varit värre. 
 • Varmt och ohalt att springa inne. Man behöver inte vara rädd för att ramla. 
 • Borde ha tagit med mig nån musik/pod eller dyl. Att jag inte lär mig!
 • Väldigt svettigt! 

Mitt samlade intryck var alltså att detta var helt OK. Åtminstone betydligt mer ok än jag trodde innan. Löpband kommer absolut inte konkurrera ut löpningen ute, det är som två helt olika sporter. Som att jämföra julskinkan med pepparkakorna. Men intervaller kan absolut vara ett alternativ att köra inne nån gång ibland när det passar. Jag lovar att det inte kommer ske på veckobasis, men kanske en gång i månaden?! Kanske.2 kommentarer:

 1. Just vad gäller att springa intervaller tycker jag att löpband är den bästa platsen. Eller bana. Där tycker jag också att det går bra att springa efter rätt tider. Men däremot skulle jag aldrig springa ett rent distanspass. Då måste det vara en riktigt bra film som kan distrahera mina tankar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo men intervaller var ju faktiskt helt ok, det kommer jag absolut köra fler gånger!

   Radera