tisdag 15 september 2015

Präktighetsvarning utfärdas!

Ute regnar himmel grå
Vara inne - hitta på!

Ungefär exakt så kändes det idag. Regnet strilar ner och jag kom att tänka på citatet från en bok som vi brukade läsa för barnen när de var små. Och egentligen passade det ganska bra med hällregn just idag. Jag hade tänkt att jag vid tillfälle skulle testa några nya recept på energibars, bollar etc som jag var lite nyfiken på. Verkar vara en bra dag för det!

Förresten, jag ska redan nu varna för att det här sannolikt kommer att bli ett sånt där irriterande präktigt inlägg som man bara får panik på om man är på det humöret. Och om det känns så - sluta läs redan nu för det kommer bara bli mer! Om ni känner att ni vill veta vad jag har gjort och kanske få lite pysselinspiration så häng kvar. Annars - sluta läs! OK?

I vilket fall, jag gillar recept och jag klipper ur, och sparar alldeles för mycket som verkar intressant. Det mesta testar jag aldrig, för hur skulle jag hinna det? Men vissa recept ligger kvar och väntar på att bli gjorda. Nu hade jag samlat på mig lite recept och ideer på energibars, bollar och lite mellis som jag ville prova.

Vi hade dessutom slut på müsli, så som mjukstart på dagen blandade jag ihop lite av varje och in med i ugnen på rostning. Efter 20 min hade jag en hel plåt med Solmüsli klar. Namnet hittade jag bara på här i min ensamhet, tyckte att det behövdes lite sol en dag som denna och dessutom smaksatte jag den med torkad aprikos och mango. Nästan som små solbitar!
Därefter dags för energitillskottsdelen. Hade hittat recept på Aprikos- och cashewbars, Müslibars med keso och Raw chokladbollar som verkade kul. Blev ett härligt mixande, blandande, hackande och smakande innan det var klart. Müslibarsen skulle gräddas i ugnen och de andra bara in i kylen. Så himla enkelt och så himla gott! Kommer aldrig mer betala 20 spänn för en liten bar som jag kan göra en hel plåt av på 10 minuter. Vilken dag!Var också lite nyfiken på bananpannkakor som mellis. Bara blanda en banan och ett ägg och steka som pannkakor. Verkar enkelt, och kanske gott?! Jag gillar inte banan, så barnen får avgöra resultatet. De är ju sådär läskigt ärliga så om det inte funkar kommer jag att få veta. Nu är ju för all del mina barn ganska tåliga, de är vana vid "konstiga" ingredienser, blandningar och kombinationer. De har fått stå ut med mina experiment, och oftast har det skett utan allt för mycket knorrande. Förhoppningsvis har det gjort dem nyfikna på nya saker. Eller så kommer de välja snabbmakaroner och korv varje dag när de blir stora och styr sin egen matsedel? Vi får se.
Ska jag summera resultatet blev det ungefär så här.

Müslin: Bra! Det är så enkelt och kan inte gå fel. Dessutom såg den fin ut med solbitarna.

Müslibaren: Spröda och goda. Men mer som en kaka som passar till kaffet än nåt att ha med sig på långpasset, vilket var tanken. Barnens favorit. Alltså - inte så bra för det tänkta användningsområdet men helt ok ändå.

Aprikos- och cashewbaren: Super, supergoda redan i bunken. Härligt gula, sega och bara bäst! Min absoluta favorit.

Raw chokladbollarna: Jättegoda, toppen, toppen! Ett säkert kort helt enkelt. Kommer gå åt snabbt.

Bananpannkakorna: Succe´ hos det yngsta barnet, den äldre tyckte sådär. Själv tyckte jag att de var alldeles för söta och jolmiga, trots björnbären på toppen.

Alltså en riktig lyckad och skön förmiddag. Älskar att stå i köket och fixa och pyssla med såna här saker. Så enkelt och snabbt. Det gillar jag. Att stå och blanda en massa olika smeter och grädda lite här och lite där och vara exakt noga med temperatur på degen är inte riktigt min grej. Nej, tacka vet jag när man få bra resultat fast det var enkelt. Det är kul!

Nästa gång ska jag nog testa lite bröd. Har hittat några kul recept på lågkolhydratsbröd och proteinbröd som jag vill prova. Då blir det fler husmorspoäng. Återkommer i frågan!

Kanske det här är sommarens sista ros som jag plockade in?


1 kommentar:

  1. Gott med hemmagjorda mellanmål. Jag håller med om att bananpannkakor är alldeles för söta om man bara äter dem som de är, men om man slänger på lite frysta hallon på stekpannan mot slutet av stekningen, så att de smälter ihop med pannkakan lite, blir det jättegott. Bra balans mellan sött och syrligt. Och lite hackade mandlar på. Mums!

    SvaraRadera