söndag 17 januari 2016

Planering av min egen träning

Sitter här och funderar på min egen träning och hur jag ska planera för de närmaste månaderna. Jag ska även i år springa Skövde 6-timmars i mitten av mars. Någon Stockholm marathon blir det tyvärr inte i år heller eftersom stora dottern har dansuppvisning med sin nya dansskola just den dagen. Morr... Det är alltså tiden fram till mars som till att börja med behöver styras upp och funderas igenom.

Mitt något delikata lyxproblem är att jag som PT och gruppträningsinstruktör får träna ganska mycket på arbetstid (snacka om i-landsproblem!!). Ett problem som jag naturligtvis mer än gärna har, men följden blir att det är svårt att få till egen träning. Dvs träning som leder till bra långdistansprestationer. 

Min träningsvecka ser ut ungefär såhär:
* 4 spinningpass som instruktör.
* Ett par cirkelträningspass, också som instruktör. Varierande hur stor min egen ansträngning blir, men vanligtvis relativt hög.
* Något Core pass som instruktör.
* Löpning till och från jobbet ca 4 dagar i veckan, 3 km enkel väg.
* Div träning med kund, varierande ansträgningsnivå, men oftast ganska låg. Det är ju kunden och inte jag som ska tränas här!! 
* Egen styrketräning när det öppnar sig en lucka under dagen. 
* Kortare löpbandspass (någon km åt gången) oftast utan skor för att stärka fötter och förbättra löpsteget.

Jag får alltså till en hel del träning, men saknar några pusselbitar. Konditionsträning får jag ganska bra genom spinningen. Löpningen till och från jobbet ger förstås också något, även om det är väldigt korta sträckor. Styrketräningen behöver jag tänka igenom mer, så att jag nyttjar den tid jag får på ett bra sätt. Det som oroar mig lite är hur jag ska kunna bygga upp en bra "löpkondition" med alla dessa korta pass. Jag vet att jag måste springa mer, men jag måste även vara pigg i kroppen på jobbet och även hinna återhämta mig fysiskt.

Jag har sprungit relativt mycket genom åren och har en bra kondition och styrka med mig. Kanske behöver jag inte oroa mig alls, Skövde är ju på något sätt väldigt lågintensivt. Låg fart, men under lång tid. Jag kanske med den träning jag gör i vardagen trots allt bygger upp en acceptabel uthållighet, med tanke på att att det är ganska många pass och utan speciellt mycket återhämtning emellan? Trots att träningen inte består av så mycket löpning som den borde? 

Sen vet jag ju mer än väl att man måste träna det man vill bli bra på, ska jag kunna springa långt måste jag träna på att springa långt. Det går liksom inte att komma undan, mer än till en viss liten del. Behöver alltså minimum få in ett antal långpass, helst ett i veckan, innan jag ger mig i kast med Skövde tänker jag.  Med lite planering borde det gå att genomföra antingen på helgen eller någon förmiddag i veckan, någon dag när jag jobbar sent. 

Ni som har erfarenhet av att springa långt, vore mycket tacksam för era tips och råd! Hur mycket mera löpning behövs för att detta projekt ska gå att genomföra på ett bra sätt? Hur skulle ni ha tänkt dessa månader fram till loppet om ni varit i mina kläder? Min ambition är inte att springa fort utan att genomföra loppet på ett behagligt, och inte minst roligt sätt. Och gärna komma ca 55 km sådär!

Bolognerskogen i Skövde, snart kommer jag!!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar