måndag 30 juli 2018

Jag är inte jättebra på nåt egentligen...

Jag möter ganska ofta människor, både på jobbet på gymmet och privat, som undrar hur snabbt jag springer en mil, hur mycket jag tar i knäböj och liknande. Jag berättar gärna, det är inga hemligheter, mina tider på lopp kan man dessutom säkert googla fram. Och jag förstår att man vill veta, vi människor har ett rätt märkligt behov av att ha koll på varandra. Vill veta var vi har oss själva i förhållande till omgivningen och då blir den här typen av frågor ganska naturliga.

Det som däremot förundrar mig är reaktionen jag får när jag svarar. "Va?! Springer du inte fortare än 53 min? Va?! Tar du inte mer än 80 kg?! Du som tränar så mycket" Eller ett nöjt konstaterande; Jag gör det på 45! Jaha, tänker jag då, vad bra. Och så går livet vidare.

Man kan bara konstatera att jag inte är speciellt bra på nåt. Jag är i själva verket ganska medioker på ganska många saker. Och jag är nöjd med det! Det är faktiskt precis så jag vill ha det. Jag vill ha en kropp som funkar till det mesta. Som orkar med några mil cykel, som klarar att springa ett marathon, som orkar en tung skivstång på axlarna, som klarar att stå på i skidbacken, som är smidig nog på en klättervägg osv. Detta vill jag klara, även om det sker på bekostnad av vartannat. Jag inser att jag skulle bli en snabbare löpare om jag vägde lite mindre, tränade lite mer löpning eller körde lite mer intervaller. Men då skulle det samtidigt innebära att jag inte skulle ha tid att simma, cykla, yoga eller hänga med på crossfit någon gång iband.
Och det är det inte värt! Jag vill vara allround, lite halvbra på allt, inte jättebra på en sak.

Hur tänker ni om detta? Satsar ni på en sak, eller vill ni göra allt?!

.
10 kommentarer:

 1. Jag tänker precis som du! Hellre kunna göra lite av allt, och därmed bli lite halvbra på allt, än att välja en sak att specialisera sig på och därmed bli tvungen att välja bort en massa annat. det finns ju så mycket som är roligt :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är ju det, så himla mycket som är kul! Det är egentligen bara två saker som behövs, mer pengar och mer tid. Finns så himla mycket man vill testa på:-)

   Radera
 2. Jag vill inte heller bli bra på något. Jag blir lite stressad av att prestera och jag tycker att det är roligare att prova många olika saker. Jag tyckte om i vintras när jag gick på Nordic wellness och kunde testa alla deras pass utan att behöva bestämma mig för bara ett enda. Jag hade vissa favoriter förstås men variation var roligt. Sen gillar jag att springa och när jag blev överansträngd i fötterna kom jag på idén att prova crawl. I vintras när jag kände mig som mest oinspirerad tog jag med bästa vännen och hennes två ungar och hoppade studsmatta. Det viktigaste är att träningen är kul.
  Sen blev jag så glad när jag upptäckte Swimrun. Jag orkar inte jaga tider och prestationer där heller. En av de roligaste turerna var när vi sprang vilse. Det känns lite äventyrligt med Swimrun eftersom jag är så rädd för sjöormar, sjögräs, ludna stenar, gammelgäddan, hajar och annat otäckt som kan dyka upp och skrämmas där på bottnen.
  Det finns så mycket kvar att prova. Jag har till exempel inte åkt längdskidor eller sysslat med orientering och inte heller har jag provat konstsim och så vill jag ju prova att springa en sån där hinderbana också. Det verkar ju bara så kul 👍
  Kram ❤️ Therese

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner precis igen mig! Vill inte jaga tider, jag vill ha upplevelser. Och det finns ju så mycket kul. Mountainbike står ganska högt upp på min lista, det är jag bra sugen på. Ihop med allt annat då:-) Kram

   Radera
 3. Halvbra på mycket är väl bra mycket bättre än bra på några enstaka saker. Jag tänker likadant på jobbet också. Jag orkar inte ens försöka vara bäst på någonting. Istället är jag halvbra på det mesta och tycker om att lära mig nya saker :).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst vore det coolt att kunna göra milen under 50 min nån enda gång, men det är helt enkelt inte värt ansträngningen tycker jag. Skulle få välja bort så mycket annat kul och det vill jag ju bara inte!

   Radera
 4. Jag vill också göra allt men har valt att fokusera på löpning och pilates. Det som är viktigast för mig. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det skönt när man hittar nåt man trivs med. Dina pilatesvideos är ju superinspirerande!

   Radera
 5. Både och. Jag kan känna att det skulle vara roligt att vara riktigt bra på en individuell sport. Inte minst nu när jag tittar på EM-veckan. Men det kommer inte att hända, därför får jag nöja mig med att vara halvbra/halvkass på det mesta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker också att det vore kul. Men. Då skulle jag få välja bort spontaniteten i träningen och det skulle inte funka för mig. Men jag beundrare verkligen de som kan vara sådär konsekvent dedikerade till något:-)

   Radera