tisdag 7 juli 2015

På provvandring i Tyresta.....

Nu börjar fjällsemestern närma sig och det är hög tid att prova utrustningen. Kolla om allt funkar, om nåt mer måste köpas och inte minst - om man orkar och tycker det är kul att gå med packning på ryggen. En nog så viktig sak om man ska vandra med barn.

Vi har vandrat med barnen tidigare, men i år tänker vi vandra med mer packning och inte bara ta dagsturer. Alltså lite mer att bära än tidigare. Innan vi stack iväg funderade lilla tjejen på vad som var skillnaden på att "vandra" och att bara "gå". Vi funderade ett tag och sen kom hon på att om man vandrar har man ryggsäck och utrustning med sig, om man går har man ingenting. Den definitionen enades vi om och så gav vi oss iväg. På vandring!

Vi har glädjen att ha Tyresta Nationalpark i närheten och där har vi varit mycket. Där hade Janne och jag vår första date, man är ju som man är.... Idag tänkte vi ta en tur i en annan del av skogen än vi brukar, vilket var lite extra kul. Barnen var uppe i varv och själv längtade jag också ut. Med välpackade ryggsäckar gav vi oss alltså av!

Vi hade planerat en tur på ca 10-11 km vilket borde funka för alla. Första delen gick genom skog, på skogsväg, stigar och leder. Vi hittade några kantareller, inte många men det räcker till ett smakprov när vi kommer hem.


Efter 2 timmar, eller 6 km, var det dags för matsäckspaus. Vi värmde soppa på Trangia köket och det smakade sådär, inte toppen men det gick. Allt funkar ute i skogen när man är hungrig! Barnen hade med sig täljknivar och täljde på varsin pinne, den ena blev en orm och den andra blev mer en tusenfoting.

 

Efter mat- och kaffepausen fortsatte vi. Vi passerade en fornborg från bronsåldern, ytterligare en sjö, genom urskogen och en förbi träd som bävrarna hade fällt. Naturen är som alltid i Tyresta väldigt fin. Så nära Stockholm och ändå så tyst. Lyssna....


Utrustningen som skulle testas visade sig fungera bra. Stora tjejen hade fått en ryggsäck i födelsedagspresent och den var till stor belåtenhet. Vi hade lastat i sovsäck och extrakläder. Inte för att det behövdes idag, men för att kolla om det funkar för henne att bära så mycket.  Lilla tjejen fick nöja sig att bära sin sovsäck, sen var ryggsäcken full. Och det var kanske tur, annars hade hon fått plats med ännu mer stenar och pinnar.Vi har som sagt vandrat med barnen tidigare och det har fungerat förvånansvärt bra. Man får förstås anpassa hastigheten efter dem, ta några extra pauser och ha med lite goda saker att tugga på när det behövs nåt extra. Sånt som egentligen gör det ännu bättre för oss vuxna också. Tack och lov gillar våra barn att vara ute. Lilla tjejen kan tröttna lite från och till, men stora tjejen verkar outtröttlig.

Efter 11,5 km var vi tillbaka vid bilen och alla var både trötta och nöjda. Vi behöver komplettera utrustningen med ett par skor och ett par vattenflaskor som kan hängas lättillgängligt fram på ryggsäckarna. Annars verkar allt vara i sin ordning för Åre och Vålådalen.

Nöjd med vår dag tittar vi genom våra bilder och konstaterar att det är nåt speciellt med Tyresta. Kanske för att det ligger så nära, är så tyst eller bara är så härligt och varierat.

 

I morgon ska vi handla det sista och på lördag packar vi bilen och åker till Jämtland. Men först ska jag tillaga våra kantareller!

2 kommentarer:

  1. Hoppas ni får en härlig vistelse i Jämtland!
    Vi brukar åka dit någon vecka varje sommar sedan några år tillbaks, men i år väljer vi att stanna hemma med valpen.

    SvaraRadera
  2. Tredje gången jag skriver kommentar ... ha en skön semester, håller med om att Tyresta är fint. Mvh Eva P

    SvaraRadera